Pátio Cultural — Mundo dos Elefantes / Bangkok Project Studio

Pátio Cultural — Mundo dos Elefantes / Bangkok Project Studio

But once inside the generous height of the roof and the expanse of the cultural courtyard reveals itself. Image © Spaceshift StudioRows of concrete benches scatter on the mounds, forming seating for 800 visitors-or for the local villagers to rest under the shade during the day. Image © Spaceshift StudioThe 1.5-metre thick roof is open in the centre and punctured at various points to ventilate the space. Image © Spaceshift StudioThe roof openings of many sizes manipulate the wind direction . Wind is harnessed to ventilate the building and reduce the heat absorbed by the roof tiles. Image © Spaceshift Studio+ 16

  • Arquiteto Responsável:Boonserm Premthada
  • Equipe De Projeto:Boonserm Premthada, Nathan Mehl
  • Engenharia:Preecha Suvaparpkul
  • Clientes:Surin Provincial Administration Organisation
  • Engenharia E Construção:Evotech Co, Ltd
  • Consultor:Surin Provincial Administration Organisation
Mais informaçõesMenos informações
Wooden slats placed  at regular spacings clad the bottom of  the  roof, highlighting the roof openings and help ventilating the space .  (Images taken during construction). Image © Spaceshift Studio
Wooden slats placed at regular spacings clad the bottom of the roof, highlighting the roof openings and help ventilating the space . (Images taken during construction). Image © Spaceshift Studio

Descrição enviada pela equipe de projeto. O povo Kui é um grupo étnico que habita o nordeste da Tailândia. Ao longo dos séculos, os membros da tribo Kui desenvolveram uma relação de mutualidade com os elefantes, passando a conviver diariamente com estes animais em meio à floresta.

But once inside the generous height of the roof and the expanse of the cultural courtyard reveals itself. Image © Spaceshift Studio
But once inside the generous height of the roof and the expanse of the cultural courtyard reveals itself. Image © Spaceshift Studio
Plan - Six mounds make up the landscape beneath the roof on 3 sides, leaving the fourth side open for users the size of elephants
Plan - Six mounds make up the landscape beneath the roof on 3 sides, leaving the fourth side open for users the size of elephants
The 70x100m. sloping roof spans a large ground where cultural events and religious ceremonies from birth to death of humans and elephants could take place. Image © Spaceshift Studio
The 70x100m. sloping roof spans a large ground where cultural events and religious ceremonies from birth to death of humans and elephants could take place. Image © Spaceshift Studio

Localizada na fronteira entre a Tailândia e o Camboja, Surin é uma região tropical úmida caracterizada pela presença de florestas densas. Infelizmente, ao longo das últimas décadas esta exuberante paisagem foi sendo devastada pelo homem, resultando em longos períodos de seca—ocasionando um desequilíbrio ambiental que afetou profundamente os modos de vida do povo Kui. Sem a sua floresta e sem saber par aonde ir, eles passaram a vagar com seus elefantes pelas cidades turísticas da Tailândia, implorando por ajuda.

The mound rises, and the roof slopes down to meet one another. There are no solid walls, allowing for continuous ventilation. Architectural and landscape elements combined to give the feeling of being inside and outside at the same time. Image © Spaceshift Studio
The mound rises, and the roof slopes down to meet one another. There are no solid walls, allowing for continuous ventilation. Architectural and landscape elements combined to give the feeling of being inside and outside at the same time. Image © Spaceshift Studio

O Mundo do Elefante é uma iniciativa desenvolvida pelo governo local com o principal objetivo de trazer o povo Kui e seus elefantes de volta para sua terra natal, garantindo a sua sobrevivência. Implantado junto a uma antiga aldeia Kui, o projeto Mundo do Elefante inclui a adição de um novo hospital para elefantes e um museu dedicado a história e cultura do povo Kui, além da restruturação do templo e do cemitério pré-existente.

Strengthening the mounds are basalt rocks sourced 40 minutes from the site. When basalt is mined to the groundwater level, the water wells up. Consequently, the construction creates another water reservoir in the neighbouring district. Image © Spaceshift Studio
Strengthening the mounds are basalt rocks sourced 40 minutes from the site. When basalt is mined to the groundwater level, the water wells up. Consequently, the construction creates another water reservoir in the neighbouring district. Image © Spaceshift Studio

Apelidado de “Pátio Cultural”, o antigo povoado foi ressignificado através de uma nova e moderna estrutura. Contando com uma cobertura inclinada de mais de 7.000 metros quadrados de área protegida. Esta nova praça pública servirá como um epicentro para o resgate da cultura Kui, um lugar concebido para acolher os principais eventos culturais e cerimônias religiosas, desde o nascimento até a morte dos membros da família—sejam eles humanos ou elefantes. Esta monumental estrutura de cobertura, com mais de um metro e meio de espessura, parece pairar suavemente sobre a praça, criando um ambiente tranquilo e protegido para a vida em comunidade.

The roof openings of many sizes manipulate the wind direction . Wind is harnessed to ventilate the building and reduce the heat absorbed by the roof tiles. Image © Spaceshift Studio
The roof openings of many sizes manipulate the wind direction . Wind is harnessed to ventilate the building and reduce the heat absorbed by the roof tiles. Image © Spaceshift Studio

Seis pequenos montes de pedra compõem a geografia da paisagem que serpenteia por baixo da cobertura, protegendo três dos seus quatro lados e liberando assim, apenas uma frente para a entrada e saída dos elefantes. Com uma variação de altura de 1,2 até 4 metros de altura, esta topografia foi inspirada na paisagem natural de onde os elefantes provem.

A traditional Kui house features both the space for humans, and the space for elephants. This cultural courtyard embodies the same concept of the two species living under the same roof. Image © Spaceshift Studio
A traditional Kui house features both the space for humans, and the space for elephants. This cultural courtyard embodies the same concept of the two species living under the same roof. Image © Spaceshift Studio

Localizada atualmente em um planalto árido, a mais de quatro quilômetros de distância do rio mais próximo, a antiga aldeia sofria com a falta de água. Os 200 elefantes que vivem na aldeia atualmente consomem mais de 8.000 metros cúbicos de água por mês. Desta forma, a cobertura foi concebida também para captar a água da chuva, a qual é então redirecionada para um tanque de armazenamento enterrado ao lado da praça. O solo escavado para a construção da cisterna foi então utilizado para a construção da paisagem que tanto agrada aos elefantes.

Overlooking the new water reservoir-the construction process helps restore water to the barren land and revive the forest for both humans and elephants. Image © Spaceshift Studio
Overlooking the new water reservoir-the construction process helps restore water to the barren land and revive the forest for both humans and elephants. Image © Spaceshift Studio

As grandes rochas basálticas foram extraídas de uma pequena jazida à uma distância de 40 minutos à pé. Abaixo da superfície de pedra existe sempre um reservatório de água, de forma que a construção do Playground para os Elefantes resultou na criação de mais uma fonte de água para o abastecimento da aldeia.

Rows of concrete benches scatter on the mounds, forming seating for 800 visitors-or for the local villagers to rest under the shade during the day. Image © Spaceshift Studio
Rows of concrete benches scatter on the mounds, forming seating for 800 visitors-or for the local villagers to rest under the shade during the day. Image © Spaceshift Studio
Diagram - Building a 'new nature' -A) Building the mounds means digging a new rainwater collection pond; B) A seedling in a plant box will grow through the roof opening, providing shades and food; C) Mining basalt for the building helps create another groundwater source nearby
Diagram - Building a 'new nature' -A) Building the mounds means digging a new rainwater collection pond; B) A seedling in a plant box will grow through the roof opening, providing shades and food; C) Mining basalt for the building helps create another groundwater source nearby
The 1.5-metre thick roof is open in the centre and punctured at various points to ventilate the space. Image © Spaceshift Studio
The 1.5-metre thick roof is open in the centre and punctured at various points to ventilate the space. Image © Spaceshift Studio

Seis fileiras de bancos de concreto foram construída ao longo desta paisagem panóptica, proporcionando mais de 800 assentos para que os futuros visitantes possam observar tranqüilamente os elefantes em suas atividades. Além disso, foram criados 42 vasos de concreto onde árvores serão plantadas, proporcionando sombra e comida para os animais.

From the outside, the building appears plain. The roof is Low-Lying, in harmony with the surrounding village. Image © Spaceshift Studio
From the outside, the building appears plain. The roof is Low-Lying, in harmony with the surrounding village. Image © Spaceshift Studio

Finalmente, o projeto “Pátio Cultural — Mundo dos Elefantes” foi desenvolvido com o intuito de estabelecer um convívio sustentável que permita a comunidade Kui florescer novamente. Com as novas fontes de água estabelecidas a umidade está pouco à pouco voltando à esta terra árida. Os Kui agora podem plantar novas árvores e reflorestar a sua terra natal. Resgatar estes laços ancestrais entre o homem e a floresta é a única forma de garantir um futuro sustentável para o povo Kui e seus elefantes. Nesse futuro, eles estarão vivendo sob o mesmo teto, um teto verde, denso e úmido.

Elephant World locates on the barren site  that used to be a reserved forest, then destroyed in recent decades. Instead of clearing more trees to make way for buildings,  the project situates on the abandoned land. It aims  to rejuvenate the forest, reviving the nature for a sustainable  future of both humans and elephants. Image © Spaceshift Studio
Elephant World locates on the barren site that used to be a reserved forest, then destroyed in recent decades. Instead of clearing more trees to make way for buildings, the project situates on the abandoned land. It aims to rejuvenate the forest, reviving the nature for a sustainable future of both humans and elephants. Image © Spaceshift Studio

Galeria do Projeto

Ver tudoMostrar menos

Localização do Projeto

Endereço:Surin, Tailândia

Clique para abrir o mapa
Localização aproximada, pode indicar cidade/país e não necessariamente o endereço exato.
Sobre este escritório
Cita: "Pátio Cultural — Mundo dos Elefantes / Bangkok Project Studio" [The Cultural Courtyard - Elephant World / Bangkok Project Studio] 08 Out 2020. ArchDaily Brasil. Acessado . <https://www.archdaily.com.br/br/948960/patio-cultural-mundo-dos-elefantes-bangkok-project-studio> ISSN 0719-8906

¡Você seguiu sua primeira conta!

Você sabia?

Agora você receberá atualizações das contas que você segue! Siga seus autores, escritórios, usuários favoritos e personalize seu stream.